Från engångsbatterier till hybrid

Hybridbatterier är en helt ny teknik som kombinerar det bästa hos uppladdningsbara batterier med det bästa hos Alkaline-batterier.

Hybridbatterier har en väldigt låg självurladdning, på nivå med Alkaline-batterier. Därför är batterierna även redo för användning direkt efter uppackning. De laddas nämligen upp på fabriken och efter hela 1 år finns det fortfarande ström i batterierna! Hybridbatterierna kan laddas upp 2000 gånger. Det bidrar till både god ekonomi och är omtänksamt mot miljön.

Avfallsmängden från ett hybridbatteri är ca 30 g, medan 2000 alkalinebatterier producerar inte mindre än 50 kg avfall. Om du vill vara miljövänlig ska du alltså använda hybridbatterier!

Hybridbatterier är perfekta för alla standardapparater: fjärrkontroller, leksaker, radioapparater, väckarklockor, trådlösa musar, trådlösa tangentbord, trådlösa telefoner, babyalarm etc. De fungerar även bra i high-tech-apparater: digitalkameror, MP3-spelare och CD-spelare.

På grafen nedan kan man se att Panasonic eneloop (ett hybridbatteri) håller spänningen högre och längre än traditionella uppladdningsbara batterier under användning. Det ger två fördelar: för det första kan batteriet användas i apparater som är väldigt känsliga för skillnaden i spänning hos engångsbatterier (1,5V) och uppladdningsbara batterier (1,2V). För det andra går mindre energi till spillo. Det skuggade området, där spänningen har fallit så mycket att apparaten inte fungerar längre, ska vara så litet som möjligt, då denna energi inte kan utnyttjas och därför går till spillo. Här kan man se att Panasonic eneloop låter mycket mindre energi gå till spillo än traditionella uppladdningsbara

.

Översättning bild:

Spänning Volt
Normal Ni-MH
Energi som inte kan utnyttjas
Eneloop
Utrustning spänningskrav
Tid

Vi rekommenderar att man med tiden byter ut alla sina uppladdningsbara batterier mot uppladdningsbara hybridbatterier samt att man slutar använda engångsbatterier. Det är både bra för miljön och för plånboken. Nu finns det inga ursäkter för att inte använda hybridbatterier överallt.

Sida 1 av 2

Vi rekommenderar:

  • Panasonic eneloop

Panasonic eneloop tillverkas i tre olika utgåvor, så att du kan få det batteri som passar bäst för just din användning:

eneloop lite är en light-utgåva av eneloop-originalet, som är designat för att sitta i apparater som använder lite ström över längre tid, t.ex. fjärrkontroller, leksaker, radioapparater och väckarklockor.

eneloop är ett allround-batteri som kan användas i apparater som kräver både låg och hög strömtillförsel. De är därför perfekta för alla standardapparater, såsom fjärrkontroller, leksaker, radioapparater, väckarklockor, men även för hightech-apparater, såsom digitalkameror, MP3-spelare och CD-spelare.

eneloop Pro är ett högkapacitetsbatteri på 2500mAh. Batteriet har den högsta kapaciteten på marknaden för hybridbatterier. Det är därför ideellt för hightech-apparater som använder mycket ström på relativt kort tid, t.ex. digitalkameror, blixtar och leksaker.

OBS! Du kan förstås använda din gamla laddare som kan ladda upp Ni-MH-batterier – du behöver inte köpa en ny.

Vi hoppas att denna artikel har hjälpt dig att fatta ett miljövänligt och ekonomiskt val nästa gång du ska köpa batterier.

Batterionline.se: © 2003-2022